vineri, 19 februarie 2016

Dobri Dobrev, cerșetorul pentru Hristos

Cu siguranță cu toții ați auzit de minunatul bătrân cerșetor din Bulgaria, ctitor de biserici. Însă citind o poezie religioasă, chipul acestui om mi-a venit în minte.
Mai întâi de a cita integral articolul despre acest om binecuvântat, lecturați această poezie ce îl descrie perfect pe creștinul ortodox adevărat, pe sfânt. Dobri Dobrev e arhetipul omului cu adevărat fericit.

Omul fericit

Auzit-am că, pe vremuri,
Dumnezeu ar fi dorit
Ca să afle, printr-un înger,
Dacă omu-i fericit!

Merse îngerul pe cale
Lumea-ntreaga colindînd,
Când la deal şi când la vale,
Pe creştini tot întrebînd

Unul zise – Cum pot oare
Fericit să mă numesc?
Să îmi fie cu iertare,
Nu vezi cât de mult trudesc?!

Altul zise cu durere:
– Eu aş fi, dar ce să fac,
Fiindcă banii-s la putere,
Iar eu sunt un om sărac!

Unul spuse cu mândrie :
– Eu am bani, ce pot să zic?
Am destulă avuţie,
Nu duc lipsă de nimic!

Însă fericit aş spune
Că nu pot să mă numesc,
Fiindcă n-am copii pe lume
Şi încep să-mbătrânesc.

Altul strigă cu ocară:
– O, ce fericit aş fi,
Dacă n-aş avea povară
O mulţime de copii!

Nu am ce le da la masă,
Tare mult mă chinuesc,
Cum pot oare cu-aşa casă
Fericit să mă numesc!

Când pe altul îl întreabă:
– Tu eşti fericit, ori ba?
Dând din cap, el spune-n grabă
– Hm! nu prea mult, măria-ta!

– Dar de ce? Ce îţi lipseşte?
Zise îngerul suav,
Aş trăi împărăteşte,
Dar sunt trist, că sunt bolnav!

Am umblat prin lumea-ntreagă
Pe la doctori, dar n-am leac
Sunt slăbit şi fără vlagă
Şi nu ştiu ce să mai fac!

Si cuprins de întristare,
Îngerul plecă mâhnit,
Că în lumea asta mare
Nici un om nu-i fericit!

Tot aşa cârteau creştinii,
Orşiunde întreba,
Apăsând mai tare spinii
Domnului pe fruntea Sa.

Şi cu fiece răspuns,
Pas cu pas Îl aduceau,
Spre Golgota, în ascuns
Şi pe Cruce-L răstigneau!

Merse îngerul ce merse
Până când a întîlnit
Un om ce sudoarea-şi şterse
De pe chipul său trudit

– Omule, te văd muncind
Şi esti mult prea obosit,
Ziua toată robotind,
Spune-mi: tu eşti fericit?

Omul se-ndreptă de spate
Şi, privindu-l pe străin
Îi spuse cu bunătate:
Fericit sunt pe deplin!

Îngerul sări deodată
Iscodindu-l înadins:
Casa ta-i dărăpănată,
Focu-n vatră ţi s-a stins.

Ai copii prea mulţi, se pare
Şi cu greu îi creşti pe toţi,
Nu ai bani pentru mâncare,
Şi eşti fericit, socoţi?

Eu nu te cunosc, străine!
Şi nu ştiu de unde vii
Dar, de vrei rămâi la mine
Până mîine-n zori de zi.

Iat-acum se face seară,
Nu-i bine să mergi pe drum,
Că sunt oameni răi pe-afară
Şi flămând vei fi oricum.

Nu am bani, nu am avere,
Nu am casa un palat,
Am în schimb, o mângâiere,
Că am sufletul curat.

Casa mea dărăpănată,
Cu căldură te-o primi,
Chiar de focu-i stins în vatră,
Om mânca ce s-o găsi.

Şi cu toţii stînd la masă
Domnului I-am mulţumi,
Că spre noi mereu revarsă
Un noian de bucurii.

Să fii fericit în lume
Dacă vrei, nu e prea greu,
Că averea mea, vezi bine,
E doar Bunul Dumnezeu.

El îmi dă mereu putere,
El mă iartă când greşesc,
El mi-alină orice durere,
El m-ajută să trăiesc.

Cine are-aşa avere
Are tot ce şi-a dorit,
Are-n suflet mângîiere
Şi e-n viaţă fericit!

Am copii pe lîngă casă,
Am pământ să-l pot munci,
Am nevastă credincioasă,
Fericit de ce n-aş fi?

Îngerul să-i spună taina
Ar fi vrut, dar ce folos?
Se vedea că poartă haina
Dăruită de Hristos!

Bucuros, el se întoarse
Şi zbură spre cer grăbit,
Fiindcă, în sfârşit aflase,
Un om care-i fericit.

Auzind Domnul îndată
Le dădu creştinilor
Pedeapsa meritată
Pentru necredinţa lor.

Numai cel ce nu cârtise
Fericit în veci va fi,
Că, din toţi, doar el primise
Darul, de-a se mântui

Cine are-nţelepciune
Să priceapă, n-ar fi greu:
Fericirea nu e-n lume,
Ci e doar în Dumnezeu!!!

Dac-am fi, din întîmplare,
Întrebaţi şi noi cândva,
Conştiinţa noastră oare
Ce-ar răspunde? NU sau DA?!

Dobri Dobrev, cerșetorul pentru Hristos

Dobri Dobrev este un batran crestin ortodox din Bulgaria. Pentru faptele lui minunate, el a ajuns sa fie cunoscut drept un "cersetor pentru Hristos", din banii primiti de la credinciosi el ctitorind si ajutand manastirile si bisericile ortodoxe.
In anul 2000, fundatia bulgara "Pokrov" a realizat un film documentar despre filantropie in Biserica Ortodoxa Bulgara. Filmul cu pricina, intitulat "Mite", un fel de "Banul vaduvei", inchina un intreg capitol batranului Dobri Dobrev. Astfel, in capitolul al saselea, numit "Ctitorul cersetor", batranul Dobri apare infatisat ca un adevarat parinte filocalic.

Intalnirea cu acest batran cersetor bulgar ne-ar putea pune cu usurinta pe ganduri, intrebandu-ne care este cersetorul si care este bogatul, care este parintele si care este neinvatatul.

Dobri Dobrev, un altfel de parinte al Bisericii

Dobri Dobrev locuieste in satul Baylovo, localitate aflata la o distanta de 43 de kilometri mai spre est de Sofia, Bulgaria. Desi in aceasta localitate s-a nascut si a creat marele scriitor bulgar Elin Pelin, renumele acesteia a ajuns in nenumarate colturi ale lumii multumita insa batranului Dobri Dobrev.
Batranul traieste dintr-o pensie lunara de 160 de leva bulgaresti (aproximativ 80 de euro). Inca din anul 1988, in fiecare zi in care nu ploua, batranul Dobri Dobrev pleaca din satul natal si vine in Sofia. Batranul cerseste pe strazile din capitala bulgara, tacut si smerit, asteptand mila trecatorilor, nu pentru sine, care traieste le fel de smerit precum arata, ci pentru Hristos.
De obicei, batranul rugator sta langa Catedrala Sfantul Alexandru Nevski sau langa Biserica Sfintii Chiril si Metodie, ambele aflate in centrul Sofiei, tinand in mana o cutie de tabla sau un pahar de plastic, in care aduna mila trecatorilor.

Iesind din tacere, batranul ctitor saluta pe tot omul, milostiv sau nu, cu cuvintele: "Bucurati-va, intru Domnul!" Cand rosteste cuvinte, acestea sunt putine si desprinse parca dintr-o Filocalie: "Noi avem doua vointe, una de la Dumnezeu, si cealalta de la diavol. Noi suntem in razboi in mintile noastre. Sunt convins ca trebuie sa urmam si sa ascultam de voia lui Dumnezeu, in asa fel incat Dumnezeu sa ne ajute. Voa lui Dumnezeu este dreapta si adevarata. Totul in aceasta este bun. Nu avem voie sa mintim, nici sa furam, nici sa savarsim desfranare. Trebuie sa ne iubim unii pe ceilalti, asa cum Dumnezeu ne iubeste pe noi. Binecuvinteaza, Doamne!"
In smerenia lui, batranul saruta adesea mana celor care ii daruiesc un banut. Atat dupa infatisare, cat si dupa viata lui practica, fara greseala il putem asemana pe batranul bulgar cu un sfant "nebun pentru Hristos", care de mult nu mai traieste pentru sine si pentru aceasta lume, ci pentru semenii sai si pentru Imparatia lui Hristos.
Bland si deloc revoltat pe lumea din jurul sau, adesea neatenta fata de nevoile credinciosilor, batranul Dobri Dobrev ctitoreste uimitor de mult bisericile nevoiase. Astfel, toti banii pe care ii primeste drept milostenie, batranul ii doneaza bisericilor nevoiase, pentru reparatii, sau semenilor sai cuprinsi de saracie si nevoi.
Pentru inceput, batranul Dobrev a sustinut material reconstruirea Manastirii Eleshnitsa. Aceasta manastire, inchinata Maicii Domnului, se afla la patru kilometri nord-est de localitatea omonima si la numai cativa kilometri inspre est de Sofia. Intemeiata in anul 1499, manastirea a fost distrusa in anul 1793, de bandele din Kurdzhali. Reconstruita in anul 1820, manastirea nu a reusit insa sa isi revina decat dupa anul 2000, cand biserica acesteia a fost reparata.
Mai apoi, in luna mai a anului 2009, batranul Dobri Dobrev a mers la unul dintre slujitorii Catedralei Sfantul Alexandru Nevski, din Sofia, si i-a spus: "Vino cu mine, sa iti dau bani pentru biserica." Fiind intrebat de ce a ales aceasta biserica pentru a-i darui banii adunati, batranul a raspuns simplu, zicand: "Eu adun bani pentru manastiri, pentru manastiri nevoiasi sau parasite. Le reconstruiesc, le reinnoiesc. Nu fac mult, insa deoarece acestea sunt ocolite de pelerini, au mare nevoie de ajutor spre a renaste."
Preasfintitul Tihon al Tiveriopolei, slujitor in Catedrala Sfantul Alexandru Nevski, marturiseste: "Nu mi-a venit sa cred cand am vazut chitanta, caci este greu de crezut, ca cel mai mare ctitor al catedralei este batranul Dobre, cel pe care toata lumea il cunoaste, cersetorul imbracat in costum national. Astfel, intr-un singur an, acest batran a donat catedralei 35.700 de leva (aproximativ 20.000 de euro). Potrivit documentelor de inregistrare a donatiilor facute catedralei, de zeci de ani nu a mai existat un ctitor atat de mare."
Poate parea greu de crezut ca una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Balcani, catedrala patriarhala a Bulgariei, in care se aduna lunar toti mitropolitii tarii, a primit un asemenea dar tocmai de la un batran cersetor. Privind chiar si numai spre donatiile facute de acest batran catedralei din Sofia, ne putem intreba, cu durere: In ce situatie a ajuns lumea noastra, daca cel mai mare donator dintre noi este un batran oarecare, ba inca si sarac.
Recent, din mila lui Dumnezeu, batranul din Baylovo a implinit 97 de ani. Numele si faptele batranului Dobrev din Baylovo sunt asemenea unei palme date tuturor acelora care, numindu-se crestini, se scalda in avutii si cheluieli inutile, in vreme ce multe dintre bisericile lui Hristos zac inca neingrijite sau chiar parasite.

Teodor Danalache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Icoana Maicii Domnului

Icoana Maicii Domnului