miercuri, 27 mai 2015

Pr. Georges Florovski - Opere complete


Parintele George Florovsky


Cu ajutorul lui Dumnezeu am terminat de tehnoredactat cele douăsprezece volume din opera integrală a părintelui Georges Florovski. Menționez că volumele 13 și 14 nu vor apărea pentru conținutul lor exclusiv ecumenist.
 La sfârșitul paginii aveți linkurile pentu descărcare, deoarece punerea a douăsprezece cărți virtuale îngeuiază pagina. Pentru descărcare aveți nevoie de un cont pe archive.org ce se face gratuit.

***
Parintele George Vasilyevich Florovsky (1893-1979), eminent teolog ortodox, slavist si scriitor de literatura comparata, s-a nascut in Odessa in 1893, beneficiind de o educatie aleasa. Tatal sau a fost rector al Academiei Teologice si paroh al Catedralei Schimbarea la Fata. Mama sa, Claudia Popruzhenko, a fost fiica unui profesor de limba ebraica si limba greaca. George Florovsky a deprins limbile engleza, germana, franceza, latina, greaca si ebraica inca din timpul scolii.
Prima lucrare a tanarului Florovsky a fost "Despre reflexul secretiei salivare”, scrisa sub indrumarea unui student al lui Pavlov, fiind tiparita in 1917 in ultima aparitie a Buletinului Academiei Imperiale a Stiintelor.
In 1920, impreuna cu parintii si cu fratele sau Antonie, vor parasi Rusia stabilindu-se pentru un timp in Sofia, Bulgaria. I-a lasat in urma pe fratele sau Vasile, un medic chirurg, care va muri in 1924 si pe sora sa Claudia V. Florovsky, care a devenit profesor de istorie la Universitatea din Odesa. In 1921 Presedintele Cehoslovaciei, Thomas Masaryk, i-a invitat pe parintele Florovsky si pe fratele acestuia, Antonie, in Praga. Aici parintele va preda Filosofia Dreptului. Antonie va deveni ulterior profesor de istorie la Universitatea din Praga.
In 1922, George Florovky s-a casatorit cu Xenia Ivanovna Simonova, stabilindu-se in Paris si devenind unul din membri fondatori ai Institutului Teologic Sfantul Serghie, unde a si predat ca profesor de patristica (1926-1948). In 1932, a fost hirotonit preot aflandu-se sub jurisdictia canonica a Patriarhiei Ecumenice.
In 1948, a mers in Statele Unite ale Americii unde a devenit profesor in cadrul Seminarului Teologic Sfantul Vladimir  intre anii  1948-1955 si decan din 1950. Intre anii 1954 -1965, a activat ca profesor de Istoria Bisericii rasaritene la Harvard Divinity School, colaborator al Departamentului Slavic (1962-1965), si profesor colaborator de teologie la Scoala Teologica Sfanta Cruce (1955-1959).
In 1964, parintele Florovsky a fost ales director al Institutului Ecumenic infiintat de catre Paul al VI-lea langa Ierusalim. Activ atat in Consiliul National al Bisericilor cat si in Consiliul Mondial al Bisericilor, parintele Florovsky a fost Vece Presedinte al Consiliului National al Bisericilor din 1954 pana in 1957.
Dupa ce a parasit Harvardul. Profesorul Emerit Georges Florovsky a predat  din 1965 pana in 1972 la Unversitatea Princeton.
In timpul activitatii didactice, parintele Florovsky a primit numeroase titluri onorifice din partea unor Universitati precum: Univesitatea Sfantul Andrei, Universitatea din Boston, Notre Dame, Universitatea Princeton, Universitatea Thesalonic, Seminarul Teologic Sfantul Vladimir, si Yale. A fost membru onorific al Academiei din Atena, a l Academiei Americane de Arte si Stiinte, al Academiei Britanice.
Influenta parintelui Florovsky asupra istoricilor bisericesti contemporani este vasta. Jaroslav Pelikan de la Universitatea Yale, in sectiunea bibliografica a primului sau volum, "Traditia Crestina: O istorie a dezvoltarii doctrinei”, scrie referitor la doua lucrari ale parintelui Florovsky in limba rusa:” Aceste doua lucrari constituie temelia interpretarii dogmei Trinitare si celei Hristologice”.
A murit in Princeton, New Jersey, pe 11 august 1979, la varsta de 86 ani.
Dintre lucrarile teologice ale parintelui George Florovsky amintim:”Biblie, Biserica, Traditie", "Crestinismul si Cultura”, "Moartea pe Cruce” , "Caile Teologiei Ruse.”
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Linkuri pentru descărcare
     Bonus:

Prima Biblie Ortodoxă în limba română (1688), ediția transliterată în alfabetul latin 1988.

2 comentarii:

 1. In ce sens le-ati terminat?
  Au fost traduse de catre un domn pe nume Radu Teodorescu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru atenționare. Trebuia să scriu am terminat de tehnoredactat...

   Ștergere